Het levenstestament

 

Een levenstestament is niet alleen voor mensen met veel geld of voor oude mensen. Een levenstestament kan voor iedereen die specifieke wensen heeft maar deze niet meer zelf kan verwoorden, van pas komen. Wanneer u zelf geen beslissingen meer kunt nemen door ziekte of ongeval, wat gebeurd er dan met u uw kinderen of uw huisdieren?  Wie beheert dan u geld en goederen, wie weet wat uw wensen zijn over bijvoorbeeld euthanasie of welk verzorgingstehuis u kiest? Betaalt uw nicht de lopende rekeningen of een executeur of gevolmachtigde en wie zorgt er dan voor de kinderen wanneer er met uw beiden iets naars gebeurd?


Wat legt u vast in een levenstestament?

Wat u in een levenstestament vastlegt, bepaalt u helemaal zelf. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Volmacht
    In het levenstestament is het mogelijk om een volmacht te geven aan iemand die namens u beslissingen mag nemen, bijvoorbeeld over uw eigen welzijn, uw kinderen of huisdieren en uw spullen of woning.
  • Vermogen
    U bepaalt wie namens u de rekeningen mag betalen, het huis mag verkopen en en of er schenkingen gedaan mogen worden tijdens uw leven.
  • Gezondheid
    Ook op medisch gebied zijn er veel wensen door uzelf vast te leggen in een levenstestament. Wie mag voor u beslissen en welke beslissingen neemt u zelf al vooraf. Tot hoever mag u worden behandeld, wanneer is voor u de grens bereikt en hoe denkt u over een voltooid leven?  Wat vindt u uitzichtloos lijden. Is uw laatste rustplaats in de natuur of wenst u te worden uitgestrooid op de plek waar u uw liefste ontmoette?

Geen rechter nodig

Zaken die in een levenstestament zijn vastgelegd, hoeven niet door een rechter te worden getoetst. Uw wensen worden uitgevoerd zolang deze binnen de wettelijke bepalingen blijven. Krijgt u alzheimer, waardoor u niet meer zelfstandig kunt wonen en willen uw kinderen vervolgens uw huis verkopen? Als er iemand is die u volmacht heeft gegeven in uw levenstestament is dat geen probleem.